EMDR

Wanneer je iets heel naars meemaakt of traumatisch meemaakt, schieten je hersenen in overlevingsmodus. Je komt in vluchten, vechten of bevriezen. Wat erg nuttig is: op dat moment zeker. Je linkerhersenhelft schakelt als het ware tijdens de gebeurtenis een soort van uit. Logisch, want op dat moment schreeuwt alles is jou: ‘Ga weg uit deze situatie!’ Er is dan geen ruimte voor andere zaken. Ook het taal gebied schakelt een soort van uit. Daarom kan het na zo’n gebeurtenis heel lastig zijn om erover te praten omdat je taalcentrum ten tijde van de ervaring uitgeschakeld was. Daarom is het bij EMDR ook niet altijd nodig om te praten. Soms wil je na de sessies erover praten, maar niet iedereen. Voor mij als therapeut maakt het geen verschil. Maar ondanks dat het op dat moment nuttig was dat je hersenen in overlevingsmodus gingen, zit je (soms maanden of jaren) later met de gevolgen hiervan. Want het is zomaar mogelijk dat de herinnering aan de gebeurtenis door de shock op een verkeerde manier is opgeslagen in je geheugen. En dit kan hele nare gevolgen hebben, op de meest onverwachte en verkeerde momenten kan het trauma getriggerd worden en komt alles weer boven.
image

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

Ik zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. Er worden dan set’s stimuli aangeboden. Soms doe ik dat met de hand en soms het een koptelefoon. Je ogen gaan van links naar rechts bewegen. Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

 

"don't be afraid to start over it's a chance to

build someting better this time"

meer informatie

Wil je weten of EMDR de juiste therapie voor je is of wil je alle puzzelstukjes van de gebeurtenis op de juiste plek krijgen. Neem dan contact met mij op, dan kijken we samen wat de beste oplossing is voor jou. Soms is dat alleen de EMDR soms is het in combinatie met regressie.

image
Meld je aan voor de nieuwsbrief